Måns Ols Sällskapet

Måns Ols Sällskapet vill arbeta för en positiv utveckling av Salas mest värdefulla rekreationsområde!

Sällskapet arbetar för att bevara områdets naturvärden och främja friluftsliv, kultur och turism för att utveckla området som en mötesplats för både salabor och besökare, året runt.

Föreningen ska lyfta fram de historiska värdena och peka på kopplingen till Sala silvergruva samt sprida kunskap om och marknadsföra området. Måns Ols Sällskapets arbete sker i nära samarbete med näringsliv, föreningar och Sala Kommun.

Den ideella föreningen Måns Ols Sällskapet bildades 2013 för att överta och driva det arbete vidare som Sala Stadsutvecklingsförening ansvarat för under många år.

Idag består styrelsen för Måns Ols Sällskapet av engagerade salabor som är intresserade av områdets utveckling.

Styrelsen

Christer Ekman

Ordförande

”Företagare med mångårigt arbete i mässbranschen startade bl.a. lokal Sala Mässan 1987. Christer har ett stort intresse för Sala och Sala lokalhistoria kopplat till Sala Silvergruva – gruvarbetarättling med rötterna i Sandviken som ligger i ansluter till Långforsen.

”Jag har haft förmånen att få ansvara för utvecklingen i Måns Ols-området under 20 år i ett väldigt gott samarbete med Sala Kommun och lokala företag som tillsammans drivit och genomfört många projekt under åren. Detta har resultatet att Måns Ols är idag en av dom mest besökta platserna året runt i Sala.”

Lisa Andersson Skanevall

Kassör

Driver sedan 2002 Måns Ols Utvärdshus tillsammans med syskon och far. Mig ser man ofta ute i restaurangen där jag tar hand om våra gäster.
Det är en fantastisk miljö och efter över 20 år på platsen häpnas man fortfarande över hur vackert det är här. Varje årstid har sin charm
Salaborna älskar och värnar om detta område och det är så fint att se.

Jessica Skanevall Einarsson

Styrelseledamot

Jag har tillsammans med mina syskon och far drivit Måns Ols Utvärdshus sedan 2002.  Det är fantastiskt att få möjlighet att driva en restaurang i den här  vackra miljön. Måns ols är en plats som betyder mycket för många och det är alltid väldigt trevligt att träffa gäster som har sina egna historier om Måns Ols. Finns inget bättre än att njuta av den vackra solnedgången över Långforsen.

Andreas Karlsson

Styrelseledamot

Byggnadsingenjör och tidigare kommunal tjänsteman med ansvar Va, Gata och Gruvans Vattensystem.

Simon Lans

Styrelseledamot

Håkan Svärd

Vice ordförande

Håkan är uppvuxen salabo och boende i Johannisbäck, nära Måns Ols-området. Han arbetar med samhälls- och stadsutvecklingsfrågor i Uppsala kommun. Håkan har deltagit i Måns Ols Sällskapets verksamhet sedan sällskapet bildades.

”Måns Ols är ett unikt och fantastiskt område för rekreation. Det jag uppskattar mest med området är folklivet och alla möten med båda salabor och besökare. Måns Ols drar verkligen tills sig folk, året om!”

Kerstin Ekefjäll

Styrelseledamot

Kerstin är landskapsarkitekt, hon bor i Sala och arbetar i Västerås som projektledare.

Viktoria Enmark

Styrelseledamot

Viktoria är uppvuxen i Gravhagen och hade Mellandammen,  Gruvan och Måns Ols som favoritplatser under barndomen tills hon flyttade från stan i 20-årsåldern. Sedan tre år tillbaka driver Viktoria ett bed and breakfast i Sala och lockar besökare till stadens fina rekreationsområden där Måns Ols med vandring längs Gruvdammsrundan samt cykling med stopp vid Utvärdshuset är två av storfavoriterna bland gästerna. 

” Jag minns de lata dagarna på bryggorna vid Månsan som barn och promenaderna längs med Gröna gången med fiskespö i handen, säger Viktoria” som nu brinner för att göra Sala och Måns Ols-området mer känt för både de som bor i staden och tillresta besökare. ”

Daniel Ekman

Styrelseledamot

Jörgen Ekefjäll

Sekreterare

Jörgen är inflyttad till Sala 2011, nybliven pensionär och boende i Sandviken, nära Måns Ols-området.

”Måns Ols tillsammans med Långforsen och Gröna gången är en fantastisk miljö som ligger inbakat i en rik historisk mylla. Det känns viktigt att områdets historia dokumenteras och visualiseras, för ju mer man får veta om områdets historia desto intressantare blir det och desto viktigare blir det att värna om områdets framtid.”

Mats G Beckman

Suppleant

Mats har intresserat sig för Måns Ols sedan slutet av 1980-talet då han utövade sportdykning i vattnet utanför utvärdshuset. Fynd av flaskor och porslin gjorde honom nyfiken på platsens historia. Universitetsstudier i bl.a. bebyggelsehistoria lade grunden för egen forskning, vilket 1997 resulterade i en historik över Måns Ols området. Till jubileumsåret 2024 har han bidragit med ytterligare en historik om Måns Ols, där såväl äldre tider som de sista 25 åren presenteras.

Anna Jägvald

Suppleant

Anna har ett mångårigt engagemang i Måns Ols sällskapet och dessförinnan Sala stadsutvecklingsförening. Anna har tidigare jobbat med stadsbyggnadsfrågor i Sala men arbetar nu i Uppsala.

” För mig är Måns Ols området en sån fantastisk blandning av både natur och kultur. Här har Salaborna roat sig i århundraden och jag känner historien  när jag ser Söderstedts torp, kanalerna och kallbadhuset”

Therese Nyberg

Suppleant

Therese är född och uppvuxen i Sala och jobbar till vardags som arkitekt i Västerås. Det som jag tycker är mest spännande med Måns Ols är de historiska lager som ligger dolda sen gruvdriftens tid.

”Jag uppskattar även uteserveringen under sommaren, speciellt kvällar då solen värmer och mycket folk rör sig genom området.”

Karin Benjaminsson

Revisor

Bengt Fromell

Revisor

Arne Sjöholm

Revisorsuppleant

Tjalle Forsberg

Valberedning

Niklas Ulfvebrandt

Valberedning

Kontakta oss

Vill ditt företag också vara med och bidra till att utveckla området eller har du några tankar om hur Måns Ols kan utvecklas? Ta kontakt med oss.

Christer Ekman

Ordförande

070- 540 50 30

christer.ekman@smab.nu

Vi finns också på Facebook:

https://www.facebook.com/mansolssallskapet/